Grand Prix za dizajn získal T. Strasser, za umeleckú osobnosť R. Filo

12.11.2012 Bratislava

Bratislava 12. novembra (TASR) – Novú tradíciu začala Škola úžitkového výtvarníctva (ŠÚV) J. Vydru v Bratislave v podobe medzinárodnej súťažnej prehliadky študentských prác stredných umeleckých škôl (SUŠ) zaoberajúcich sa dizajnom, umením a remeslom. Prvý ročník Junior Design Festu vyhodnotili na dnešnej vernisáži výstavy v Galérii Slovenského rozhlasu v Bratislave.

"Na tomto podujatí sa stretávame s prácami študentov, ktorí sú na začiatku svojej profesionálnej cesty a z viacerých krajín," povedal v príhovore riaditeľ ŠÚV Milan Pagáč.

Zároveň na slávnostnom vyhodnotení privítal hostí - veľvyslancov Maďarskej republiky Csabu Baloga a Slovinska Stanislava Vidoviča, zástupcu Veľvyslanectva ČR Tomáša Jadlovského, štátneho tajomníka Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR Štefana Chudobu, primátora Bratislavy Milana Ftáčnika, zástupcov Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Bystríka Žiaka a Romana Csabu i riaditeľov zúčastnených škôl.

Hlavnú cenu Grand Prix získal za produktový dizajn Tomáš Strasser zo ŠÚV, Cenu ministra školstva SR kolekcia diel z rovnakej školy, Cenu župana BSK Střední uměleckoprůmyslová škola Uherské Hradiště. Porota vedená rektorom Vysokej školy výtvarných umení Stanislavom Stankocim pridelila Cenu primátora Bratislavy Jakubovi Kováčovi (ŠÚV Košice), Cenu Slovenskej výtvarnej únie Marekovi Novosedliakovi (ŠÚV Ružomberok) aj 11 čestných uznaní.

"Jednou z aktivít Junior Design Festu je ocenenie významnej pedagogickej a umeleckej osobnosti. Za takmer 30-ročné pôsobenie na našej škole sme ju udelili Rudolfovi Filovi, ktorý nesmierne pozitívne ovplyvnil súčasné slovenské umenie a kultúru. Je osobnosťou európskeho rozmeru – maliar, filozof, učiteľ, teoretik, spisovateľ aj básnik," zdôvodnil Pagáč.

Pre TASR Pagáč uviedol, že toto podujatie plánujú organizovať každé dva roky. Pri premiére sa ho zúčastnilo päť škôl zo Slovenska, štyri z ČR a po jednej z Maďarska a Slovinska. Výstava potrvá do 30. novembra.
 

Vyberte región